Alpenkaas en specialiteiten
Alpenkaas en specialiteiten

Alpenkaas en specialiteiten

De Zwitserse alpenkaas wordt uitsluitend geproduceerd tijdens de zomer. De productie vindt direct in de lokale kaasboerderijen plaats met melk van koeien die op de alpenweiden grazen. In een wereld vol van traditie, ambacht en natuur ontstaat een uniek product: de pittige Zwitserse alpenkaas, die met niets kan worden vergeleken.

Iets als dé Zwitserse alpenkaas bestaat niet, wel zijn er talrijke regionale alpenkaasspecialiteiten. Hierbij heeft elke alpenkaas ten minste evenveel karakter als de alpenkaasmaker die hem produceert: van de meer dan twee jaar oude Hobelkäse, via harde en halfharde kaas, tot en met Mutschli en andere kaasspecialiteiten.

De melk uit de verschillende regio’s heeft zelf al een eigen, typisch kruidige smaak, afkomstig van de krachtige alpenkruiden, die in elke streek anders zijn. Ook het houtvuur waarop de rauwe melk meestal wordt verwarmd, en het vakmanschap van de alpenkaasmaker of -maakster zijn bepalend voor de diverse smaken van de alpenkaas.

Recepten met deze kaas