Emmentaler AOP
Emmentaler AOP

Emmentaler AOP

De koning van de Zwitserse kazen

Zijn naam dankt de beroemde kaas aan het dal met de rivier de Emme in het kanton Bern. De kaasproductie heeft hier een lange geschiedenis, waarvan tot in de 13e eeuw sporen terug te vinden zijn. Emmentaler AOP wordt tegenwoordig in zo’n 200 dorpskaasmakerijen gemaakt met verse, onbehandelde melk van koeien die gras en hooi eten, maar nooit kuilvoer te zien krijgen. Voor een kilogram kaas is er ongeveer 12 liter melk nodig. Additieven of genetisch gemodificeerde ingrediënten zijn verboden.

Typisch: de gaten

De ronde kaaswielen hebben een diameter van 80 tot 100 cm en wegen 75 tot 120 kg. De grootte, traditie en voortreffelijke kwaliteit maken de Emmentaler AOP wereldwijd tot de onbetwiste ‘koning van de kazen’. Emmentaler AOP bestaat in verschillende rijpingen voor elke smaak en toepassing: van de nootachtig milde Classic (min. 4 maanden gerijpt), via de uitgesproken pittige Réserve (min. 8 maanden gerijpt) tot en met de zeer aromatische Grotgerijpt (min. 12 maanden gerijpt).

Emmentaler AOP wordt meestal koud in stukjes of plakjes gegeten. Hij is echter ook uitstekend geschikt als smaakvol ingrediënt in warme gerechten.

Het meest typische kenmerk van de Emmentaler AOP zijn ongetwijfeld zijn gaten. Deze zijn ongeveer zo groot als een kers of noot en ontstaan tijdens het rijpingsproces.

Recepten met deze kaas