L'Etivaz AOP
L'Etivaz AOP

L'Etivaz AOP

De pittige alpenkaas

Etivaz AOP is een harde kaas uit de alpenweiden van Vaud. Hij wordt van mei tot oktober gemaakt in iets meer dan honderd alpenkaasmakerijen, waar de rauwe melk volgens een traditioneel recept boven een open vuur met de hand tot kaas wordt gemaakt. De rauwe melk wordt direct ter plekke verwerkt en zit boordevol aroma’s van de fijne alpenkruiden.

Etivaz AOP heeft een uitgesproken kruidig-fruitige smaak met een licht nootachtige toets, die afhankelijk van het voer van de koeien licht varieert van alm tot alm. Zijn deeg is ivoorkleurig tot lichtgeel, de wielen wegen tussen 15 en 35 kilogram. De Etivaz AOP wordt tussen 5 en 13 maanden gerijpt en is zeer goed bewaarbaar. Hij wordt slechts in kleine hoeveelheden geproduceerd: 400 tot 430 ton resp. 17.000 tot 19.000 wielen tijdens de zomermaanden.

Als Hobelkäse ten minste 30 maanden gerijpt
Etivaz AOP Bio is een product uit alpenkaasmakerijen die het hele jaar door aan de eisen van BIO-SUISSE voldoen. De zomerproductie bedraagt ongeveer 35 ton.

Etivaz AOP Hobelkäse wordt pas na een natuurlijke rijping van ten minste 30 maanden in rolletjes verkocht. Deze extra harde alpenkaas heeft een uiterst kruidige smaak. Ook Etivaz AOP Hobelkäse wordt biologisch geproduceerd.

Recepten met deze kaas