Vacherin Mont-d'Or AOP
Vacherin Mont-d'Or AOP

Vacherin Mont d'Or AOP

De goed smeltende zachte kaas uit de Jura

Vacherin Mont-d’Or AOP is de unieke zachte kaasspecialiteit uit de Jura van Vaud. In de Vallée de Joux wordt hij al meer dan 100 jaar met veel liefde op ambachtelijke wijze gemaakt, om vervolgens in traditionele rijpingskelders zijn delicate, milde smaak te ontplooien, waarbij zijn mantel van inlands dennenhout voor de typische, exquise toets van tannine zorgt. Vacherin Mont-d’Or AOP werd oorspronkelijk van oktober tot de lente geproduceerd, omdat vroeger in de winter te weinig melk beschikbaar was voor de productie van de grote wielen gruyère. Later werd dit een traditie. Tegenwoordig loopt de productie van eind september tot april.

Gethermiseerde koemelk

Vacherin Mont-d’Or AOP wordt gemaakt van gethermiseerde koemelk. Thermiseren (verhitten) is een mild procedé waarbij de natuurlijke kwaliteiten van de rauwe melk bewaard blijven, terwijl de bacteriologische omstandigheden aanzienlijk worden verbeterd.

De goed smeltende, smeuïge kwaliteit komt het beste tot zijn recht, als hij op kamertemperatuur met een lepeltje wordt geserveerd. Fijnproevers waarderen Vacherin Mont-d’Or AOP als excellente dessertkaas of warm, in de oven bereid met kleine aardappelen of knapperig brood.

Recepten met deze kaas