Zwitserse Kazen en Belgische bieren: een koninklijke klik!

Zwitserse Kazen en Belgische bieren: een koninklijke klik

De Fransen genieten het liefst van een stukje kaas bij het dessert, vergezeld van een glaasje rode of – waarom niet? zoete, witte wijn. Maar wij Belgen, wij houden ervan om onze kazen te degusteren tijdens het aperitief met een lekker biertje erbij. Sommige abdijen produceren naast hun kaas overigens ook bier, maar die hoeven we je waarschijnlijk niet meer voor te stellen. En soms moet je gewoon verder kijken dan je neus lang is. Want als er één land is dat weet hoe het je kan verleiden met zijn kazen, is het Zwitserland wel! En dat is exact ook wat Philippe Wagman van kaashuis Camembière (www.camembiere.be) dacht toen hij voor het eerst – en met succes Belgische bieren combineerde met Kazen uit Zwitserland. Hieronder vind je enkele verrassende duetten die zelfs in een koninklijk decor niet zouden misstaan.

Rebibes van Etivaz AOP + Ciscus Blonde

Het subtiele honingachtige karakter van Ciscus Blonde geeft dit bier een bitter fruitig aroma dat het dierlijke karakter van de Rebibes verzacht.

L’Etivaz AOP + Budels Zware Dobber en Troubadour Magma

De donkerdiepe aroma's van gekookte melk, van rijp fruit, het leerachtige, het gebrande karakter en de geroosterde nootachtige smaak van L’Etivaz AOP harmoniseren met het robuuste karakter van dit Budels Ware Dobber bier. De subtiele noten van mout geven een vleugje zoetheid aan dit bier, dat een droog mondgevoel heeft.

Ook de combinatie met de Troubadour Magma is een goed huwelijk. Troubadour Magma is een amberkleurig hoppig bier, gebrouwen in de stijl van "India Pale Ale" (IPA) en gekenmerkt door een uitgesproken bitterheid. De accenten van exotisch fruit (ananas, lychee, mango, papaja) creëren een harmonieus evenwicht met de hoppige bitterheid.

Tomme Vaudoise + Chimay Dorée

De Tomme Vaudoise - romig, melkachtig, zacht, floraal, jong en levendig - komt goed overeen met de zoete milde smaak, de fijne bitterheid, de lichte citrustonen van sinaasappel en de kruidige korianderaroma’s van de Chimay Dorée. Door hun zachte zoetheid passen ze perfect bij elkaar.

Vacherin Fribourgeois AOP + Carolus Hopsinjoor

De rijke en complexe aroma's van de Vacherin Fribourgeois AOP met zijn florale en aardse tonen, zorgen voor een frisse toets, licht zurig met een mineraal tintje afkomstig van het krijtige hart. Maar we vinden ook veel rondheid en volheid van smaak, dankzij het zachte deel, met rijke aroma's van gedroogd fruit.

 

De Carolus Hopsinjoor is gebrouwen met vijf soorten hop. Het lichte bittere aroma van grapefruit geeft een lichte citroensmaak en komt goed overeen met het zurig tintje van de kaas.

Tête de Moine AOP + Saint-Feuillien

De soepele en lichtvette consistentie van de Tête de Moine AOP - de kaas waarvan je rozetten kan schrapen - suggereert aanvankelijk een licht aroma om daarna over te gaan in een krachtig bouquet, melkachtig, dierlijk en zeer umami. De aromatische hopsoorten gebruikt voor het brouwen van de Saint-Feuillien geven het bier een bitterheid die de kracht van de kaas aanvult. De aangename pareling in de mond en het alcoholgehalte van 9,5% zorgen voor een volle smaak met een vleugje zoetheid en vormen een perfect huwelijk met de Tête de Moine AOP.

Emmentaler AOP Classic + Hertog Jan Grand Prestige

De melkachtige zoetheid en het aroma van hazelnoten van de Emmentaler AOP Classic komt goed overeen met het complexe smaakpalet van de Hertog Jan Grand Prestige dat bestaat uit zoethout, rozijnen, gedroogde pruimen en geroosterde hazelnoten.

Le Gruyère AOP Classic + Chimay Dorée ou Adriaan Brouwer

Kenmerkend voor de Gruyère AOP Classic zijn de aroma’s van licht gezoete, gekookte melk en gemalen amandelen. Deze subtiele smaaknuances maken hem perfect voor de Chimay Dorée of de Adriaen Brouwer. De Chimay Dorée vanwege de zoete en milde smaak, de fijne bitterheid, de lichte citrustonen van sinaasappel en het kruidige aroma van koriander. De Adriaen Brouwer - een complex donker bier - vanwege zijn licht fruitige en karamelachtige accenten met toetsen van licht gebrande mout, noten, rozijnen, pruimen en hazelnoten.