Recepten met Zwitserse kaas
Naar overzicht
Fondue van Gruyère AOP en Vacherin Fribourgeois AOP met groenten en fruit

Fondue van Gruyère AOP en Vacherin Fribourgeois AOP met groenten en fruit

Ingrediënten

300 g Gruyère AOP, geraspt
1 + 1 tl maiszetmeel
300 g Vacherin Fribourgeois AOP, geraspt
1 teentje look, in 2
5 dl droge witte wijn
1 mespunt nootmuskaat
2 el kirsch
1 scheutje citroensap

Bijgerechten groenten en fruit:
200 g krielaardappels, gestoomd
1 broccoli, in roosjes, gestoomd
1/2 bloemkool, in roosjes, gestoomd
250 g Parijse champignons, rauw
1 handvol kerstomaatjes (met de steeltjes)
100 g van elk: zwarte en witte druiven, zonder pit
2 sneetjes toastbrood, korsten verwijderd, in reepjes
2 peren, in schijfjes
2 groene appels, in kwartjes
sap van 1/2 citroen
oud brood, in blokjes

Bereiding

Meng in een kom de Gruyère AOP en 1 tl maiszetmeel. Meng in een andere kom de Vacherin Fribourgeois AOP met het resterende maiszetmeel. Zet apart.

Wrijf de fonduepan in met het teentje look. Verwarm de witte wijn. Zet het vuur laag zodra het kookpunt bereikt is en voeg per handvol de Gruyère AOP toe. Roer achtjes met een houten lepel. Voeg als de Gruyère AOP gesmolten is de Vacherin Fribourgeois AOP toe en roer achtjes. Breng op smaak met zout, peper en de nootmuskaart. Voeg de kirsch en het citroensap toe.
Verdeel de aardappels, de broccoli, de bloemkool, de Parijse champignons en de kerstomaatjes over schaaltjes.

Rol de druiven in reepjes toastbrood en prik ze vast met houten spiesjes. Giet het citroensap over de peren en appels om verkleuren te voorkomen. Verdeel de druiven, peren en appels over schaaltjes. Vul een mandje met brood.

Iedereen prikt fruit, groente of brood aan een fonduevork en dompelt deze in de fondue.

Kaas in dit recept

Naar overzicht