Website slechts in beperkte mate beschikbaar
Schakel cookies in om de website volledig te kunnen gebruiken.

Emmentaler AOP kan het immuunsysteem ondersteunen

Het Zwitserse onderzoeksinstituut Agroscope geeft nieuwe inzichten


Emmentaler AOP smaakt niet alleen heel lekker, maar is ook uitstekend voor uw gezondheid. Deze kaas is rijk aan eiwit, calcium en vitaminen en precies daarom versterkt hij de botten en de spieren. Uit Zwitserse onderzoeken blijkt nu dat deze authentieke Zwitserse kaas ook het immuunsysteem kan ondersteunen. 


Emmentaler AOP wordt al eeuwenlang in Zwitserland in ongeveer 110 dorpskaasboerderijen geproduceerd volgens het originele recept. Typisch aan deze kaas zijn de gaten ter grootte van kersen of noten. Ze ontstaan tijdens het rijpingsproces door de werking van de propionzuurbacteriën. En dit propionzuur heeft heel wat in zijn mars, zoals het kenniscentrum Agroscope, het Zwitserse Onderzoek voor Landbouw, Voeding en Leefmilieu, in een tijdschriftartikel laat weten.

Dit wil zeggen dat wetenschappelijke studies aantonen dat vetzuren met een korte keten, zoals bijvoorbeeld propionzuur, positieve uitwerkingen hebben op de darmflora en daardoor dus ook op het immuunsysteem. De onderzoekers delen mee dat de verhoging van het gehalte aan vetzuren met een korte keten, zoals azijn-, propion- of boterzuur, een veelbelovende aanpak zou kunnen zijn om het risico voor overmatige of foute reacties van het immuunsysteem te verminderen. Voldoende verzorging zou het lichaam kunnen helpen als een soort van ontstekingsrem. Verder stelt het onderzoek dat kazen met grote gaten, zoals Emmentaler AOP, het enige levensmiddel zijn dat op natuurlijke wijze aanzienlijke hoeveelheden van alle drie van deze relevante vetzuren met een korte keten bevat. 

Bovendien is Emmentaler AOP, dankzij het lange rijpingsproces van minstens vier maanden, van nature lactosevrij – goed om weten voor alle kaasliefhebbers die aan intoleranties lijden. En niet in het minst smaakt hij zowel koud en zowel als ingrediënt in warme bereidingen simpelweg heel lekker. De koning der kazen bestaat in verschillende rijpingsgraden voor elke smaakvoorkeur: nootachtig-mild in de klassieke variant (minstens 4 maanden gerijpt), en na nog 4 maanden extra rijping, wordt hij duidelijk hartiger en draagt hij de naam “Réserve”. Wie van een echt sterke smaak houdt, zal zeker genieten van de vol aromatische “in grotten gerijpte kaas” of de Emmentaler AOP URTYP® – beide kazen hebben minstens twaalf maanden rijping achter de rug, waarvan de laatstgenoemde ongeveer zeven maanden in de vochtkelder heeft gerijpt.  

 

Meer inlichtingen hierover op: www.emmentaler.ch/de
 

 

Terug

Cookies op deze website: onze website maakt gebruik van cookies zodat wij en onze partners je kunnen herkennen en begrijpen hoe je onze website gebruikt. Door gebruik te maken van onze website stem je ermee in dat wij cookies gebruiken. Meer informatie.