Website slechts in beperkte mate beschikbaar
Schakel cookies in om de website volledig te kunnen gebruiken.

Kaas blootstellen aan geluidsgolven: uitdaging geslaagd voor een experiment tussen geluid en gastronomie

De uitdaging is geslaagd. De impact van geluidsgolven op het metabolisme van kaas is zo groot dat de bioakoestische effecten gustatief waarneembaar en technisch meetbaar zijn. De Zwitserse hogeschool voor de kunsten van Bern (HKB) en “kaashuis” Käsehaus K3 in Berthoud waagden zich aan dit bijzondere geluidsexperiment in het kader van het kunstproject “La HKB touche terre”. Vandaag tonen de twee partners graag het resultaat van deze uitdaging aan het grote publiek. Gezien het succes van dit project bestuderen de HKB en K3 momenteel in welke vorm een doelgerichte blootstelling van kaas aan geluidsgolven kan worden voortgezet.

De samenwerking tussen Käsehaus K3 en de studierichting Sound Arts van de HKB is ontstaan na de projectoproep rond “La HKB touche terre”. Dit project heeft tot functie de HKB aan te sporen elk jaar een andere gemeente van het kanton Bern aan te doen om er culturele projecten te realiseren met de lokale partners. Tijdens het academiejaar 2018/2019 zette de HKB voet aan wal in Berthoud. De studenten van de HKB en Michael Harenberg, verantwoordelijke van de richting Sound Arts, vonden in Käsehaus K3 de ideale ambachtelijke partner. De teams van de twee instellingen ontwikkelden samen het artistieke ontwerp en de technische infrastructuur om kaas bloot te stellen aan verschillende soorten geluidsgolven gedurende verscheidene maanden. De publieke voorstelling van vandaag vormt het hoogtepunt van dit experiment tussen geluid en gastronomie.

Michael Harenberg over dit traject: “De eerste fase, die iets langer dan zes maanden duurde, van het experiment dat gezamenlijk uitgevoerd werd door Käsehaus K3 en de richting Sound Arts van de HKB wordt op dit moment beëindigd. De acht volledige kazen die wij gedurende zes en een halve maand blootgesteld hebben aan verschillende soorten geluid in de kelders van Käsehaus K3 zijn gerijpt. Ze werden onderworpen aan een consensuele zintuiglijke analyse door voedingsinspecteurs. Vervolgens werden de kaasstalen dubbelblind geproefd door een jury van culinaire specialisten. Voor ons, componisten en musici, was de realisatie van dit project in Burgdorf een boeiende ervaring. Wij mochten werken aan een installatie van kazen die intensief blootgesteld werden aan geluidsgolven en zijn heel blij de resultaten nu te mogen voorstellen.

Resultaten
De aan geluidsgolven blootgestelde emmentalers werden onderworpen aan twee analyses. De eerste, een consensuele zintuiglijke analyse van de hogeschool voor toegepaste wetenschappen van Zürich (Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften ZHAW) (cf. bijlage), kan worden samengevat als volgt: de onderzoeksgroep “Zintuiglijke analyse van voedingsmiddelen” van de ZHAW is tot de conclusie gekomen dat de kaas die aan geluidsgolven blootgesteld werd meestal zachter is dan het referentiestaal zonder blootstelling aan geluidsgolven. Het rapport stelt ook vast dat de kaas die onderworpen werd aan hiphopmuziek bijzonder fruitig is qua geur en smaak en zich dus duidelijk onderscheidt van de andere stalen. De onderzoeksgroep beveelt een test op grotere schaal aan om deze stellingen eventueel te bevestigen. (Compilatie van de resultaten: zie p. 3)

Bij het proeven van de kaaswielen is de prestigieuze jury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de artistieke, gastronomische en politieke wereld, tot de conclusie gekomen dat de verschillen duidelijk waarneembaar zijn, zowel op basis van de voedingsanalysetechnieken als de smaak. De kazen blootgesteld aan hiphop en een lage frequentie (25 Hz) werden bijvoorbeeld beschreven als lichtjes zoet. De Frans-Zwitserse chef-kok Benjamin Luzuy is opgetogen: “Deze resultaten zijn heel interessant voor onze koks en openen nieuwe perspectieven om creatief met voedsel aan de slag te gaan”.

Een meerwaarde voor cultuur, samenleving en economie
Peter Kraut, plaatsvervangend directeur van de afdeling Muziek van de HKB, benadrukt het belang van een dergelijk project voor de uitwisseling tussen kunst en ambacht: “Dankzij het project ‘Insonifier le fromage’ (kaas blootstellen aan geluidsgolven) kan de HKB haar artistieke kennis toepassen in een concrete productiecontext en zo een niet-alledaagse culturele uitwisseling creëren. Deze uitwisseling beperkt zich niet alleen tot het materiaal en de inrichting, maar komt ook tot stand tussen de studenten en andere betrokken personen.”

Käsehaus K3 is welbekend om zijn vindingrijke methodes (rijping van kazen). Beat Wampfler, de initiatiefnemer, over de samenwerking tussen Käsehaus K3 en de HKB: “Deze samenwerking met de HKB is het vertrekpunt van een innovatief product waarvan het marketingeffect in heel de regio voelbaar is.” Dagmar Kopše, cultureel attachee van de stad Berthoud, voegt hieraan toe: “Dankzij dit project kreeg Berthoud de kans om zich in de schijnwerpers te plaatsen als een moderne gemeente die openstaat voor de wereld en als centrum van een regio waar een speelse wisselwerking met wortels en tradities mogelijk wordt gemaakt.”

Een project met veel media-aandacht
Het project is nog maar net gelanceerd en krijgt al veel media-aandacht. Thomas Beck, directeur van de HKB, legt uit wat deze indrukwekkende respons betekent: “Het project ‘Insonifier le fromage’ is groot nieuws. Wij hadden zo’n respons in de internationale pers niet verwacht. Het idee was een schot in de roos en biedt een uitstekende gelegenheid voor onze school om zich te profileren als een plek met betrokken en creatieve studenten evenals inspirerende en innoverende docenten.”

Meer informatie op cheeseinsound.ch en hkbgehtanland.ch
#hkbgehtanland
#kulturburgdorf

Artikel titel + onderwerp
Terug

Cookies op deze website: onze website maakt gebruik van cookies zodat wij en onze partners je kunnen herkennen en begrijpen hoe je onze website gebruikt. Door gebruik te maken van onze website stem je ermee in dat wij cookies gebruiken. Meer informatie.