Website slechts in beperkte mate beschikbaar
Schakel cookies in om de website volledig te kunnen gebruiken.

Op zoek naar tips om voedselverspilling tegen te gaan?

Wist u dat ongeveer een derde van de voedselproductie in de vuilnisbak terechtkomt?

Plan vooruit als u gaat winkelen. Kijk eens in de koelkast en op uw voorraadrek en probeer enkel te kopen wat u echt nodig hebt. Laat u niet in verleiding brengen door producten in promotie. Om u hierbij te helpen, kunt u een boodschappenlijstje maken.
Als u een recept wil volgen, vergeet dan zeker niet de hoeveelheden te noteren voor u boodschappen doet. 


Koop promoties of voordeelverpakkingen enkel als u zeker bent dat u voordeel haalt uit de aangeboden hoeveelheid.


Het is niet nodig om groenten en fruit overdreven dik te schillen. Verwijder enkel wat nodig is. Van groenten kunnen we vaak veel meer gebruiken dan we denken. Snijd bijvoorbeeld ook de stengels van broccoli in stukjes en kook ze samen met de roosjes. Ook het loof van radijzen kunt u gebruiken. 
Waren uw ogen groter dan uw buik en zit u met restjes? Wees creatief en gebruik kliekjes zo snel mogelijk op. Tik ‘restjes opgebruiken’ in op het internet en u vindt een waslijst aan ideeën. U kunt uw kliekjes ook meenemen naar het werk als lunch of ze invriezen als ‘noodmaaltijd’ (in hermetisch gesloten recipiënten).
U kunt ook de levensduur van voedingsmiddelen verlengen, door ze in de optimale omstandigheden te bewaren. Stel uw koelkast in op een temperatuur van 5°C. Bewaar restjes in een goed afgesloten recipiënt op een goed zichtbare plaats in de koelkast, zodat u ze letterlijk niet uit het oog verliest.
“Uiterste verbruiksdatum" en "Bij voorkeur gebruiken voor" betekenen niet hetzelfde. Als er bij de vervallen datum “uiterste verbruiksdatum” staat, mag u het voedingsmiddel niet meer gebruiken. Is dit niet het geval vertrouw dan op uw zintuigen: aan de geur en het uitzicht van het product kunt u beoordelen of het nog kan worden geconsumeerd.


Wat als u te veel kaas hebt gekocht? Of als u ergens achterin de koelkast een ‘verdwaald’ stuk kaas tegenkomt?


Gaat het om een gesloten verpakking, dan is de kaas ongetwijfeld nog in perfecte staat ook al is hij een beetje over de vervaldatum. Gaat het over een gesneden of herverpakte kaas, vertrouw dan op uw zintuigen. Als de kaas er goed uitziet en goed ruikt, dan kunt u hem normaal gezien zonder problemen eten. Vertoont de kaas schimmel, dan moet u oppassen: als er in uw koelkast kaas met witte of rode schimmel naast andere kaas ligt, dan kan het zijn dat de schimmelsporen werden overgedragen op harde of halfharde kazen. Dit manifesteert zich als witte of roodachtige afzetting op de randen, die echter geen enkel gezondheidsrisico vormt. U kunt deze delen gewoon wegsnijden en de kaas blijven eten.
Als een kaas echter te lang geopend is en er zich een grijsgroene of witroze schimmel heeft gevormd, dan is de kaas niet meer goed en moet hij worden weggegooid. Dit soort sporen is immers schadelijk voor de gezondheid.

Combineer restjes met Zwitserse kazen


Weet u niet wat te doen met uw restjes? Gebruik ze gewoon voor een andere maaltijd. Kaas is ideaal voor het garneren van restjes of om er een nieuw gerecht van te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld een groentequiche maken, een aardappelgratin, een omelet met kaas met een slaatje, gegratineerde groenten, een croque-monsieur of geeft u een gerecht gewoon een korstje van gesmolten kaas.
Kaas geeft restjes vaak een leuke twist. U vindt hier recepten met Zwitserse kazen.

 

Artikel titel + onderwerp
Terug

Cookies op deze website: onze website maakt gebruik van cookies zodat wij en onze partners je kunnen herkennen en begrijpen hoe je onze website gebruikt. Door gebruik te maken van onze website stem je ermee in dat wij cookies gebruiken. Meer informatie.