Website slechts in beperkte mate beschikbaar
Schakel cookies in om de website volledig te kunnen gebruiken.

Voeding, zich goed voelen en sport

Lichaamsbeweging, welzijn en gezondheid kunnen niet los van elkaar worden gezien.

Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging ernstige ziektes kan voorkomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor overgewicht, hart- en vaatziektes, suikerziekte type 2, osteoporose (afname van de botmassa en -dichtheid), rugpijn en dikke darm- en borstkanker. Regelmatige lichaamsbeweging of meer intensieve sporttraining hebben een positief effect op het mentale welzijn.

Motivaties voor het sporten zijn zeer uiteenlopend: hobby, gezelligheid, behoud van conditie, het breken van records, maar ook om op gewicht te blijven. Het type mens dat sport is veelzijdig. Het kan bijvoorbeeld gaan om senioren die twee keer per week gaan rennen, zondagswandelaars of marathonlopers en geoefende rots- of bergbeklimmers. Omdat deze activiteiten zeer van elkaar verschillen, zijn de behoeften aan energie en voedingsstoffen variabel.

Voor de meeste vrijetijdsporters levert de voeding alle energie en voedingsstoffen die ze nodig hebben. Althans zolang hun eetpatroon voldoet aan de voedingsdriehoek. Bij sportactiviteiten vanaf gemiddelde intensiteit van minimaal een uur, vijf dagen per week, is het gebruik van voedselsupplementen aan te bevelen.

Voedingsdriehoek voor mensen die wekelijks vijf uur of meer sporten.Download de voedingsdriehoek voor sporters

Voeding, zich goed voelen, sport en Zwitserse kaas

Eiwitten spelen een essentiële rol in de ontwikkeling en het behoud van spiermassa. Omdat het lichaam niet in staat is grote hoeveelheden eiwitten in één keer op te slaan, is het raadzaam de eiwitinname over de hele dag te spreiden. Het heeft dus geen zin om tijdens een maaltijd één grote portie eiwitten te nuttigen. Studies laten zien dat de optimale inname van eiwitten 20 tot 30 g per maaltijd bedraagt en zo de spiergroei bevordert. Zo’n portie komt overeen met 60 g kaas, 100 g vlees of vis, of 200 g gekookte peulvruchten. Een evenwichtig eetpatroon dat uitgaat van de aanbevelingen van de Zwitserse voedingsdriehoek, zorgt voor de aanbevolen eiwitinname. In principe is het dan niet nodig om eiwitrijke supplementen toe te voegen.

Informatiebron: Société Suisse de Nutrition SSN www.sge-ssn.ch

Cookies op deze website: onze website maakt gebruik van cookies zodat wij en onze partners je kunnen herkennen en begrijpen hoe je onze website gebruikt. Door gebruik te maken van onze website stem je ermee in dat wij cookies gebruiken. Meer informatie.