Tessiner Alpkäse AOP

Beitragsbild.jpeg

De ambassadeur bij uitstek van de berglandbouw in Ticino.

De eerste berichten over deze kaas uit de Tessiner Alpen dateren uit de late middeleeuwen.

Uit die tijd stamt het eerste schriftelijke bewijs dat de geschiedenis van alpenweiden en kaas maken nauw verbonden is met de ontwikkeling van de landbouw van Ticino (Tessin). De productie van deze alpenkaas uit Ticino gebeurt al eeuwenlang volgens hetzelfde eenvoudige proces. Alleen de microbiologische kennis en voorschriften op het gebied van hygiëne werden in de loop van de tijd aan het kaasmaken toegevoegd.  De kwaliteit van de Ticinese alpenkaas heeft zo'n hoog niveau bereikt dat het als de parel van de Alpenkaasproductie kan worden beschouwd. Deze rauwmelkse kaas wordt gemaakt met melk van koeien en geiten die tussen 1500 en 2400 m hoogte grazen.

Op deze almen groeien aromatische weideplanten zoals de Ligusticum mutellina, het gouden streepzaad, de alpenweegbree, enzovoort. Met meer dan 50 verschillende soorten kruiden geeft deze unieke alpenflora dankzij bepaalde geurige aromatische stoffen (terpenen genaamd) een unieke smaak aan de kaas. Deze terpenen geven aan de melk en vervolgens aan het zuivel een aangenaam en delicaat aroma, plus een zachte, romige textuur. De uitgesproken en overheerlijke smaak zal zich meer ontvouwen naarmate de rijpingsgraad vordert. De rauwmelkse Ticino alpenkaas dankt zijn buitengewone, unieke en typische aroma’s aan de hoge biodiversiteit van de almen.  Ticinese alpenkaas is niet alleen lekker, maar ook gezond. Recente onderzoeken, uitgevoerd in samenwerking met ALP Liebefeld, tonen aan dat de kaas veel onverzadigde vetzuren (CLA, omega 3 en omega 6) bevat, die zeer belangrijk zijn voor onze gezondheid.

 

Recepten met deze kaas

  • STEA Società Ticinese di Economia
  • Alpestre
  • 6955 Cagiallo

De alpenkaas wordt als voorloper van de harde en halfharde kaas beschouwd. Het eerste schriftelijke bewijs dat het gebruik van de alpenweiden diep in de landelijke gemeenschap van Ticino verankerd is, komt uit de 12e eeuw.