«Deze kaas dankt zijn bijzonder karakter aan de specifieke eigenschappen van de alpenweideflora en de speciale productiemethode. Op de almen van Ticino, die op een hoogte tussen 1500 en 2400 meter liggen, groeien veel sappige en veelsoortige grassen. Op een alpenweide kan men wel 250 verschillende plantensoorten aantreffen, terwijl dat er op een weide in het dal ten hoogste 20 zijn. En het is precies deze biodiversiteit die van alm tot alm verschilt, die de kaas zijn buitengewone, unieke en typische smaken en geuren geeft.»
Harde kazen
Kaastype
Rauwe melk
Melkverwerking
Koemelk
Melksoort
Volvet
minstens
45%
Vetgehalte
Dierlijk stremsel
Lebferment
Tolerantie
Glutenvrij
Maanden
2
Duur rijping
Smaak
Zacht
Aromatisch
Labels
AOP/IGP
Gebied
Ticino
Seizoen
Kan-Oktober
Wielgrootte
3.00-10.00
kg
Tessiner Alpkäse AOP
De alpenkaas wordt als voorloper van de harde en halfharde kaas beschouwd. Het eerste schriftelijke bewijs dat het gebruik van de alpenweiden diep in de landelijke gemeenschap van Ticino verankerd is, komt uit de 12e eeuw.
Cookies op deze website: onze website maakt gebruik van cookies zodat wij en onze partners je kunnen herkennen en begrijpen hoe je onze website gebruikt. Door gebruik te maken van onze website stem je ermee in dat wij cookies gebruiken. Meer informatie.