Mengeling en bereiding
Geraspte Zwitserse kaas, verse knoflook, wat Zwitserse witte wijn, maïzena en een paar druppels citroensap. Het basisrecept voor kaasfondue bevat maar weinig ingrediënten en is gemakkelijk en snel voor te bereiden. Of het nu gaat om de klassieke half-om-half fondue, de bekende Zwitserse fondue Moitié-Moitié, met gelijke delen Gruyère AOP en Vacherin Fribourgeois AOP, of een fondue van pure L’Etivaz AOP: kaasfondue is een waar festijn! Laat je verbeelding spreken en probeer nieuwe mengelingen.
De juiste mengeling is essentieel
Welke kaas je ook kiest, het belangrijkste is dat hij niet te jong is. Sterker nog, een oudere kaas smelt beter. Het is natuurlijk mogelijk om het basismengsel op te peppen met andere soorten, zoals Appenzeller®, Tilsiter, Tête de moine AOP of een Zwitserse alpenkaas. Hopelijk word je geïnspireerd door onze fonduerecepten. Om te beginnen vind je hieronder ons basisrecept voor een succesvolle fondue!
Tips voor de perfecte fondue
De fondue is te vloeibaar: voeg een handvol geraspte kaas toe. Als dit niet genoeg is, verhoog dan snel de vlam van het fornuis en voeg wat maïszetmeel verdund met wat wijn of kirsch toe .
De fondue is te dik: verhoog de vlam en voeg een beetje witte wijn toe, roer krachtig door.
De mengeling gaat schiften: plaats de pot op het vuur. Voeg een theelepel maïszetmeel verdund in een beetje witte wijn en citroensap toe, breng de fondue kort aan de kook en roer krachtig om.
Zijn er kinderen van de partij? Gebruik dan geen alcohol in de bereiding. Vervang de wijn door niet-alcoholische cider.