Website slechts in beperkte mate beschikbaar
Schakel cookies in om de website volledig te kunnen gebruiken.

Alles voor de fondue

Een goede fonduepot, een betrouwbare brander en speciale vorken, dat is alles wat je nodig hebt. Naast kaas is alleen brood een must. Al het andere is optioneel. De fondue wordt over het algemeen op de klassieke manier geserveerd, dat wil zeggen zonder bijgerechten en zonder poespas. Sinds een paar jaar zijn er nieuwe ideeën ontstaan. Iedereen kan op zijn eigen manier van fondue genieten!

 

Fans van traditionele fondue vinden dat knoflook, peper en een snuifje nootmuskaat volstaan. Anderen gaan voor het toevoegen van ui, sjalot of stukjes tomaat aan de fondue en brengen het verder op smaak met paprika, groene peper, piri piri of curry.

Wil je ook een voorgerecht serveren? Niets beter dan gedroogd vlees, zoals Bündnerfleisch uit de Valais, een knapperige salade of rauwe groentestaafjes met een smeuïge dip van verse kaas. Hier volgen een paar ideeën, hoewel een voorgerecht eigenlijk niet nodig is.

Fondue smaakt het beste met witte wijn, maar in traditionele kringen soms ook met rode wijn geserveerd. Belangrijk is dat de wijn fruitig is, vrij licht zonder te veel tannines. Neem echter geen risico en serveer een droge witte wijn (bijv. een Fendant of een Chasselas uit de Vaud), champagne, zwarte thee of vers appelsap, of gewoon water voor de kinderen. Traditioneel wordt een pauze ingelast: 'coup du milieu'. Een glaasje kirsch, williamine, calvados, grappa of pruimenschnaps voor een extra smaak... en warmte!

Traditioneel worden blokjes wit brood gebruikt, maar half-witbrood of bruin brood kan ook, zoals volkoren brood. Aardappelen in de schil, geblancheerde groenten of zelfs vruchten (bijvoorbeeld peren, appels of druiven) kunnen heel goed het brood vervangen. Ons advies: gebruik brood van de vorige dag. Gesmolten kaas hecht er zich beter aan.

Een fondue is een beleving op zich. Minimalisme is de boodschap. Kun je het toch niet laten, serveer er dan augurken, uien, olijven, zongedroogde tomaatjes, paprika's, asperges, maïskolfjes of fruit bij.

De meeste fonduepotten zijn gemaakt van gietijzer, geëmailleerd staal of keramiek. Belangrijk is dat de inhoud is aangepast aan het aantal gasten – voor 6 personen moet een fonduepot een inhoud van ten minste twee liter hebben. Heb je een inductiekookplaat? Kies dan een gietijzeren pot. In het algemeen is een fonduepot niet geschikt voor vaatwassers, hoewel er speciale potten bestaan die de machine zeer goed verdragen. Vul de pot na de fondue gewoon met koud water en laat hem een nacht weken. De aangebakken kaas komt de volgende dag heel gemakkelijk los.

Klassieke branders werken met brand-alcohol. Modernere branders gebruiken een brandbare pasta. Dit is een veilige oplossing, want er is geen risico op morsen of overlopen van de brandstof waardoor brand zou kunnen ontstaan.  Tegenwoordig zijn er ook elektrische branders ... Veilig, maar de vlam onder de fonduepot is toch wel een integraal onderdeel van deze unieke culinaire traditie.

Na een fondue raden we een licht dessert aan. Een heerlijke sorbet, een lichte mousse of verfrissende fruitsalade is een perfecte afsluiting.

Wie heeft de fondue uitgevonden? Wat geschiedenis.

Verschillende verhalen doen de ronde. Zwitserland en Savoie eisen de uitvinding van de  fondue op. En ook in Italië, in de regio Val d'Aosta, wordt gesmolten kaas, fonduta Valdostana, al decennialang beschouwd als een regionale specialiteit. Het enige wat vaststaat, is dat fondue werd uitgevonden in de westelijke Alpen.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd fondue erkend als een Zwitsers nationaal gerecht, toen het recept werd opgenomen in het kookboek van het leger. Bij hun ontslag uit het leger gaven de soldaten het recept door aan hun familie, en zo werd de fondue in het hele gebied bekend. De eerste kant-en-klare fondues verschenen op de markt in 1955. In de jaren zeventig en tachtig verspreidde kaasfondue zich sterk dankzij de FIGUGEGL-campagne van de Zwitserse kaasvakbond. Iedere winter openen in het hele land fonduechalets hun deuren. Traditie en moderniteit worden hier gecombineerd.

Cookies op deze website: onze website maakt gebruik van cookies zodat wij en onze partners je kunnen herkennen en begrijpen hoe je onze website gebruikt. Door gebruik te maken van onze website stem je ermee in dat wij cookies gebruiken. Meer informatie.