Website slechts in beperkte mate beschikbaar
Schakel cookies in om de website volledig te kunnen gebruiken.

Snij en rasp Zwitserse kazen tot in de perfectie

Om een broodje te maken of een stukje te proeven, hoeft het plakje kaas niet perfect te zijn, het gaat immers om de smaak. Maar wat als je een mooie kaasschotel wilt samenstellen? Of hoe rasp je kaas zelf? Hieronder vind je alle informatie over de juiste technieken en tools.

De Sbrinzbeitel
De Sbrinzbeitel
Snij extra harde kazen, zoals de Sbrinz AOP, in kleine brokjes. Een speciale kaasbeitel aangepast aan harde kazen is het ideale gereedschap.
Het snijmes
Het snijmes
Het snijmes is geschikt voor het snijden van harde en halfharde kazen. Het handvat is ontworpen voor één hand, maar het is toch beter beide te gebruiken. Plaats het mes scheef en snij de kaas door op het mes te leunen.
Het tweehandige mes
Het tweehandige mes
Het tweehandige mes wordt vaak alleen gebruikt om hele wielen van halfharde kazen te halveren, maar het is ook geschikt voor het snijden van stukken. Dit mes wordt vooral gebruikt door vakmensen.
Het kaasmes voor zachte kazen
Het kaasmes voor zachte kazen
Er bestaan veel verschillende messen voor zachte kazen. Heel belangrijk is dat het mes erg dun is, zodat de kaas niet aan het mes gaat kleven. Messen met open bladen zijn ook geschikt. Gebruik altijd een ander mes voor het snijden van blauwaderkaas om contaminatie door een type schimmel te voorkomen. Heften van verschillende kleuren kunnen helpen om ze te onderscheiden.
De schaaf
De schaaf
Een rasp wordt gebruikt om harde en extra harde kazen (vooral alpage kazen) in stukken of rolletjes te snijden. Zorg ervoor dat de schaaf goed is vastgezet en niet wegschuift. Pas het lemmet voorzichtig aan. Dat is heel belangrijk. Het schaafsel moet zo dun mogelijk zijn om het meteen te kunnen oprollen. Het schaafsel mag vooral niet breken.
De Girolle®
De Girolle®
Met de Girolle® kun je prachtige roosjes van Tête de Moine AOP maken. Het is niet nodig de korst van de kaas te verwijderen. Om mooie roosjes te vormen, moet je niet te hard drukken in de draaibeweging.
De kaascutter
De kaascutter
De kaascutter is voorzien van een gespannen draad. Daarmee maak je plakjes van blauwaderkazen of andere zachte kazen.
Raclettemes
Raclettemes
Dankzij dit raclettemes kun je met de hand ideale racletteplakjes uit het wiel snijden. Met een beetje oefening kun je gelijke plakjes over de hele lengte snijden. Daarbij is het belangrijk altijd dezelfde snijhoek aan te houden.

Wat is de beste manier om kaas te raspen?

Zet halfharde kazen 30 minuten in het vriesvak voordat je ze gaat raspen. Rasp in één richting om te voorkomen dat de gaten van de rasp verstopt raken.

Wil je heel fijn geraspte kaas? Dan is bijvoorbeeld Sbrinz AOP ideaal. Er zijn kaasraspen met of zonder vergaarbak, evenals handmatige of elektrische raspen. Kaasmolens hebben het voordeel om zelfs de kleinste stukjes te kunnen raspen. Nadeel: je kunt alleen kleine of middelgrote stukken raspen.

Tip: Reinig de rasp onmiddellijk na gebruik

Rasp een rauwe aardappel als je klaar bent met de kaas. Het vlees en sap van deze knol verwijderen restjes van kaas uit gaten en sleuven. De rasp is dan gemakkelijk af te wassen met een borsteltje. En de geraspte aardappel gebruik je voor een heerlijke rosti...

Cookies op deze website: onze website maakt gebruik van cookies zodat wij en onze partners je kunnen herkennen en begrijpen hoe je onze website gebruikt. Door gebruik te maken van onze website stem je ermee in dat wij cookies gebruiken. Meer informatie.