Bij de raclette

Gestoomde aardappellen in de schil zijn ongetwijfeld de nummer één voorkeur. Je kunt er nog uitjes, augurken, zoetzure vruchten, paprika’s of zongedroogde tomaten aan toevoegen. Of heb je liever een fruitige toets? Voeg dan peren, ananas of druiven toe. Hou je van variatie? Denk dan eens aan gestoomde spinazie, prei of een uiensalade.

Met of zonder vlees

Gestoomde pompoen en broccolirozetten passen goed bij raclette. Als je raclettetoestel over een grillplaat beschikt, kun je champignons, courgettes of aubergines grillen. Groenten maken de raclette aangenaam lichter. Zin in iets stevigers?  Wat dacht je van worstjes, spekreepjes, kipplakjes, rund- of lamsvlees!

Keuze van de specerijen

Wat de keuze van specerijen betreft, zijn de meningen sterk verdeeld. Puristen gebruiken ze niet om de aroma's van de kaas volledig te behouden. Ben je wat avontuurlijker van aard, dan kun je de gesmolten kaas bestrooien met kant-en-klare kruiden en specerijmengsels: peper, paprika, saffraan, tijm, nootmuskaat, komijn, chili of gerookt zout. Chutneys gaan ook goed samen met raclette, vooral als ze mango, vijgen of rozijnen bevatten.

Een goed glas wijn

Normaal gesproken wordt witte wijn bij een raclette geschonken, en terecht: witte wijn bevordert de spijsvertering dankzij de zuren die het bevat. Houd de inname wel beperkt! Maar drink je liever rode wijn? Dat kan ook. De combinatie van witte wijn met raclette is echter een traditie, omdat in de Valais en Franstalig Zwitserland meer witte druivenrassen gedijen. In ieder geval moet de wijn niet al te koud gedronken worden om je maag te ontzien.

Een goede zwarte thee of kruidenthee is ook perfect. Sterke alcohol is af te raden, tenzij het een kruidenbrandewijn is. Als je jezelf beperkt tot een of twee glazen, heeft deze brandewijn een positief effect op de maagsappen.

Hoe verwijder je de kaasgeur?

Raclette of fondue zorgt altijd voor goede herinneringen. Maar het laat ook een sterke kaasgeur na, die nog een hele tijd kan blijven hangen... Hier een paar eenvoudige tips om van die geur af te komen: de helft van een sinaasappel met daarin enkele kruidnagels geprikt neutraliseert na een paar uur de geuren van kaas in de kamer. Kommen gevuld met baking soda en over de woning verdeeld helpen ook. Stoort de geur van azijn je niet, dan kun je wijn- of kruidenazijn op een bord gieten. Laat het de hele nacht verdampen en ventileer de volgende ochtend.

dat zou je ook kunnen interesseren...