Je keuze maken

Idealiter bestaat een kaasplateau uit een combinatie van extra harde, harde, halfharde en zachte kazen met milde of wat vollere smaken. Afhankelijk van voorkeur en smaak kan het scala van aroma’s verruimd worden. Zo zijn er ook liefhebbers van intense smaken, zoals geiten- of schapenkazen of blauwaderkazen.

csm_käseplatte_inhalt_994eb0140f.jpg

Hoeveel kaas is er nodig?

Afhankelijk van de gelegenheid en het soort maaltijd kan de hoeveelheid kaas sterk verschillen. Bij het apéritief volstaat 60 g kaas per persoon, als hoofdmaaltijd ongeveer 250 g per persoon en als dessert ongeveer 80 g. Dit kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid brood en de andere gerechtjes die eventueel bij de kaasmaaltijd worden geserveerd.

csm_136_Käseplatte_Inhalt_323cef5480.jpg

We eten eerst met onze ogen

Je kaasselectie op een massief houten plank schikken geeft het mooiste effect. Leisteen, keramische of glazen schotels zijn ook prima. Bij de borrel wordt de voorgesneden kaas versneden in hapklare blokjes. Bij een brunchbuffet of hoofdgerecht kunnen grotere stukken, zoals een 1/4 wiel, worden geserveerd waarvan iedereen een portie kan afsnijden. Zorg ervoor dat de juiste kaasmessen beschikbaar zijn.

Afwerking en toespijs

Een kaasplateau als aperitief of koude maaltijd kan worden begeleid door vers knapperig brood en vleeswaren. Vers of gedroogd fruit, noten of <u>groentestaafjes</u> passen er ook goed bij. Bovendien voegen deze garnituren een kleurrijke decoratieve touch toe aan je kaasplateau. Honing, mosterd, jam en chutneys passen ook uitstekend bij kaas.

Onze tips om een kaasplateau samen te stellen

  • Onze tips om een kaasplateau samen te stellen: laat ongeveer 1 cm vrij aan de randen van het plateau, zodat je het plateau kunt vasthouden zonder de kaas aan te raken.
  • Snij de kaas in porties en schik de porties op een harmonieuze manier.
  • Laat zo mogelijk wat ruimte tussen de verschillende kaassoorten.
  • Schik de kazen op het plateau vanuit het midden zodat je de kaas gemakkelijker kunt serveren. Bovendien ziet het plateau er beter uit wanneer de kazen niet tot aan de uiterste rand geserveerd zijn.
  • Schik de zachte kazen zodat ze elkaar niet raken.
  • Plaats die zachte kazen op de korst opdat ze niet aan het plateau blijven plakken.
  • Zodra alle kazen geschikt zijn, plaats je het met folie afgedekt plateau in de koelkast totdat je klaar bent om te serveren.

dat zou je ook kunnen interesseren...