Beitragsbild.jpeg

De koning der Zwitserse kazen

Deze beroemde kaas ontleent zijn naam aan de Emmevallei in het kanton Bern. De geschiedenis van de productie van deze kaas in deze vallei gaat terug tot de 13e eeuw. De Emmentaler AOP is een rauwmelkse kaas. De melk is afkomstig van koeien die uitsluitend ’s zomers gras grazen en ’s winters met hooi worden gevoerd, omdat kuilvoer ten strengste verboden is. Voor één kilo kaas is ongeveer 12 liter melk nodig. Verboden is het gebruik van additieven en genetisch gemodificeerde ingrediënten. Tegenwoordig zijn zo'n 111 kaasmakerijen gemachtigd om deze prachtige kaas te produceren.

Typerend zijn de gaten

De wielen hebben een diameter van 80 tot 100 cm en wegen 75 tot 120 kg. De Emmentaler AOP wordt nog steeds op een ambachtelijk traditionele manier geproduceerd. De kaas heeft wereldwijd de titel "onbetwiste koning der kazen" verdiend.

De verschillende rijpingsfasen bepalen de smaak van de Emmentaler AOP. “Classic”, mild met een nootachtige toets, minstens 4 maanden rijping; "Reserve", volle smaak, minstens 8 maanden rijping; Grotgerijpt, met intense smaak, minstens 12 maanden rijping. "Emmentaler AOP Urtyp", uniek met zijn oersmaak, minstens 12 maanden rijping.

Qua smaakbeleving is de Emmentaler AOP het lekkerst uit het vuistje of in plakjes op de boterham. Ook heerlijk als blokjes in salades, of geraspt op ovenschotels.

In een oogopslag zie je het meest typische kenmerk: de gaten, die tijdens de rijping ontstaan. De warmte in de rijpingskelder veroorzaakt een fermentatie van propionzuur, waarbij koolzuurgas ontstaat. De korst van de kaas voorkomt dat dit gas ontsnapt. Het gas verzamelt zich langzaam op verschillende plaatsen in de kaas en vormt uiteindelijk de beroemde gaten, die in grootte variëren van kers tot walnoot.

Recepten met deze kaas

  • Emmentaler AOP
  • Zieglerstrasse 43 B
  • 3000 Bern 14

Wie Emmentaler AOP proeft, weet het: deze even grote als wereldberoemde kaas spreekt voor zich. Emmentaler AOP is stuk voor stuk een stukje natuur.