Beitragsbild.jpeg

De originele van de Valais

De Valais ligt in het hart van de Zwitserse Alpen. Diversiteit, culturele verschillen en zelfs tegenstellingen zijn kenmerken van dit gebied: imposante bergen afgewisseld met golvende valleien, de stilte van de eeuwige sneeuw en het gekabbel van bergriviertjes, maar ook tweetaligheid en strikte nauwgezetheid naast gastvrije charme. Zo verschillend  als de Valaisanen onderling kunnen zijn, zo gevarieerd is ook de kaas als gevolg van het proces van melkproductie tot rijping. 

In 1574 was smeltkaas al bekend in de Valais. Het was pas in 1874 dat hij officieel de naam raclette>/em> kreeg. Dit woord is afgeleid van het Franse werkwoord racler: tijdens het smelten van het kaaswiel dat voor het vuur is geplaatst, wordt de kaas laag voor laag afgeschraapt op een bord. De "Raclette du Valais" is sinds 2007 geregistreerd als beschermde oorsprongsbenaming en maakt sinds 2008 deel uit van het Zwitserse culinaire erfgoed. De rijke alpenflora van het bergachtige Valais, het mediterrane klimaat en de traditionele productiemethoden geven Raclette du Valais AOP zijn unieke frisse en volle smaak.

Raclette du Valais AOP is een half harde, romige en geurige kaas. Je proeft de liefde en de passie in zijn gulle smaak. Het grootste deel van de melk van deze regio is bestemd voor de productie van de rauwmelkse Raclette du Valais AOP. Naast deze soort wordt bergkaas, alpenkaas en kaas bestemd voor rebibes (rolletjes) gemaakt. Ze worden geproduceerd volgens dezelfde traditionele methode als die van de Raclette du Valais AOP. Alleen het verwerkingsproces en de rijpingstijd variëren enigszins.

Recepten met deze kaas

  • Walliser Raclette AOP
  • Avenue de la Gare 2
  • 1964 Conthey

De crèmige en kruidige Raclette du Valais AOP wordt uitsluitend in het kanton Valais gemaakt uit rauwe melk.