
Aardappelgratin
- 20 min. Bereidingtijd, 1 h. Kooktijd, 1 h. 20 min. Totale tijd
- Zonder vlees
Ingrediënten
Voor 4 personen
- Gratinvorm
- 800 g melig kokende aardappelen. bijv. Agria of Bintje
- 3 dl melk
- 3 dl room
- 1-2 knoflookteentjes, geperst, naar smaak
- Zout, peper, nootmuskaat
- 50 - 100 g Gruyère AOP, geraspt
- Botervlokken naar smaak
Voorbereiding
- Aardappelen wassen, schillen en in gelijkmatige plakjes van 2-3 mm snijden of schaven.
- Aardappelplakjes in de vorm in lagen leggen.
- Melk, room en knoflook naar smaak mengen en op smaak brengen.
- Het mengsel over de aardappelen gieten. De aardappelen moeten daarbij bedekt zijn omdat ze anders bruin worden.
- Op de onderste richel in de tot 180 °C voorverwarmde oven ca. 40-50 minuten bakken. Gaarproef: met een mes in een aardappelschijfje prikken. Als het zonder weerstand eruit kan worden getrokken, zijn de aardappelen gaar.
- Oventemperatuur verhogen tot 220 °C . Kaas en naar smaak botervlokken over de gratin verdelen en in het bovenste gedeelte van de oven ca. 10 minuten gratineren. Heet serveren.
Bereidingstip
Als u vastkokende aardappelen gebruikt, kunt u 1-2 dl minder vloeistof nemen..
Kaas in dit recept
