Website slechts in beperkte mate beschikbaar
Schakel cookies in om de website volledig te kunnen gebruiken.

Aardappelgratin

  • 20 min. Bereidingtijd, 1 h. Kooktijd, 1 h. 20 min. Totale tijd
  • Zonder vlees
  • (3.8 Sterren/21 Stemmen)

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • Gratinvorm
  • 800 g melig kokende aardappelen. bijv. Agria of Bintje
  • 3 dl melk
  • 3 dl room
  • 1-2 knoflookteentjes, geperst, naar smaak
  • Zout, peper, nootmuskaat
  • 50 - 100 g Gruyère AOP, geraspt
  • Botervlokken naar smaak

Voorbereiding

  1. Aardappelen wassen, schillen en in gelijkmatige plakjes van 2-3 mm snijden of schaven.
  2. Aardappelplakjes in de vorm in lagen leggen.
  3. Melk, room en knoflook naar smaak mengen en op smaak brengen.
  4. Het mengsel over de aardappelen gieten. De aardappelen moeten daarbij bedekt zijn omdat ze anders bruin worden.
  5. Op de onderste richel in de tot 180 °C voorverwarmde oven ca. 40-50 minuten bakken. Gaarproef: met een mes in een aardappelschijfje prikken. Als het zonder weerstand eruit kan worden getrokken, zijn de aardappelen gaar.
  6. Oventemperatuur verhogen tot 220 °C . Kaas en naar smaak botervlokken over de gratin verdelen en in het bovenste gedeelte van de oven ca. 10 minuten gratineren. Heet serveren.
Bereidingstip

Als u vastkokende aardappelen gebruikt, kunt u 1-2 dl minder vloeistof nemen..

Kaas in dit recept

Le Gruyère AOP

Score

Bron recept

Diese Rezept wurde von Swissmilk zur Verfügung gestellt. Die Swissmilk Website umfasst über 8‘000 Gratis-Rezepte, Kulinarische Tipps, Wissenswertes über Milch und Ernährungsinformationen.
Overzicht recepten

Cookies op deze website: onze website maakt gebruik van cookies zodat wij en onze partners je kunnen herkennen en begrijpen hoe je onze website gebruikt. Door gebruik te maken van onze website stem je ermee in dat wij cookies gebruiken. Meer informatie.