Clafoutis au Vacherin Fribourgeois AOP

0.0 Sterren / 0 Stemmen
Zonder vlees
32 min.
Cook/bake time 32 min.

Ingrediënten

Voor 8 personen

  • 10 g boter
  • 30 g suiker
  • 100 g poeder van witte amandelen
  • 8 g puddingpoeder
  • 2 eieren
  • 150 g banketbakkersroom
  • 250 g melk
  • 50 g eigelen
  • 10 g suiker

Garnituur

  • 4 gekaramelliseerde “poires à Botzi”
  • 120 g chutney van “poires à Botzi”
  • Gekookte wijn
  • 8 vormen met een diameter van 5 cm en hoogte van 3,5 cm
  • Bakpapier
  • Gesmolten boter
  • 320 g clafoutisbeslag
  • 16 g Vacherin Fribourgeois AOP

Voorbereiding

  1. Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa met een mixer. Voeg het gezeefde amandelpoeder en puddingpoeder toe. Meng alles goed. Voeg de eieren toe en klop. Eindig met de banketbakkersroom en blijf kloppen totdat je een homogeen mengsel krijgt. Kruid met zout en peper. Laat het mengsel rusten in de koelkast.
  2. Banketbakkersroom: Kook de melk, giet deze op de eigelen, de suiker en het puddingpoeder. Laat al roerend koken. Doe op een bakplaat, bedek met huishoudfolie of bakpapier. Zeef voor gebruik.
  3. Monteren: Zet de vormen op een teflonplaat met bakpapier. Beboter de vormen en bekleed ze met bakpapier dat 2 cm boven de randen uitsteekt.
  4. Spreid het clafoutisbeslag met een spuitzak uit over de bodem van de vormen en voeg een bolletje Vacherin Fribourgeois AOP van 15 à 20 g toe. Laat even rusten in de koelkast voordat je ze bakt.
  5. Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C.
  6. Zet de clafoutis in de oven. Laat ze ongeveer 12 minuten bakken. Haal uit de oven en dresseer.
  7. Garnituur:
  8. Warm de “poires à Botzi” op en karamelliseer ze. Halveer de peren.
  9. Maak 16 chutneyquenelles klaar van ongeveer 6 g per stuk. Was en droog de rucola.
  10. Dresseren: Schik twee chutneyquenelles op de rand van het bord. Maak met een borsteltje een strook kweeperengelei voor de chutney.
  11. Schik de gekaramelliseerde halve peer dakpansgewijs op de chutney.
  12. Haal de clafoutis uit de vorm en leg in het midden van het bord.
  13. Garneer met een scheutje gekookte wijn met behulp van een pipet. Leg een klein stukje Vacherin Fribourgeois AOP in de hoek van het bord. Leg een blaadje rucola tussen de chutneyquenelles.
Bon
Appétit

Kaas in dit recept