Zo wordt ons lichaam gevoed met de nodige energie en voedingsstoffen die ons beschermen tegen ziektes en ons lichamelijk goed doen voelen. Een evenwichtig voedingspatroon is een bron van energie, geeft je plezier en vormt ook de basis voor gezellige etentjes.

 

1_Pyramide.jpeg

De Zwitserse voedingsdriehoek ©Société Suiss de Nutrition

De Zwitserse voedingsdriehoek laat de basis zien van een evenwichtige voeding die de behoefte aan energie en voedingsstoffen dekt. In de onderste laag vind je voedingsmiddelen die in grote hoeveelheden genuttigd kunnen worden, in de volgende lagen worden die hoeveelheden steeds kleiner. In een evenwichtige voeding is niets verboden. Belangrijk is wel de combinatie van de voedingsmidelen in de juiste verhouding. Aan de top van de piramide vind je suikerwaren: chocolade, gebak, suiker, honing, ijs, gezoete graanrepen, ontbijtgranen, enz.; zoute snacks: chips, sticks, enz.; suikerhoudende dranken zoals cola, siroop, ice tea, energiedranken, tonicwater, gearomatiseerd en gezoet mineraalwater, en alcoholische dranken. In het algemeen bieden deze voedingsmiddelen en dranken energie in de vorm van suiker, vet of alcohol, maar bevatten ze weinig of geen vitaminen en minerale zouten. Hartige snacks bevatten ook veel zout. Suikervrije of zero-sugar-dranken bieden dan wel weinig energie, maar zijn toch niet aan te raden voor het lessen van de dorst omdat hun stoffen tot een suikerverslaving kunnen leiden. Bovendien bevatten ze zuren die het tandglazuur kunnen aantasten. Daarom worden ze bovenaan de voedingsdriehoek geplaatst. Voedingsmiddelen en dranken uit de bovenste laag van de piramide zijn niet essentieel voor een evenwichtig voedingspatroon, maar dat wil nog niet zeggen dat ze uitgesloten moeten worden. Ze zijn dan ook niet verboden, omdat het allemaal afhangt van de hoeveelheid. Per dag een kleine portie zoet of hartige snacks of alcohol is geen bezwaar.

 

Une portion correspond par exemple à: 

  • une barre de chocolat ou 
  • 20 g de pâte à tartiner ou 
  • 3 petits beurres ou 
  • une boule de glace ou 
  • une petite poignée (20-30 g) de petits salés ou 
  • un verre (2-3 dl) de boisson sucrée ou 
  • un verre de boisson alcoolisée (p. ex. 2-3 dl de bière)

Een evenwichtige voeding met Zwitserse kaas

2_Optimaler_Teller.jpeg

Optimal plate ©Société Suiss de Nutrition

In de voedingsdriehoek bevinden kaas en andere zuivelproducten zich in de categorie van eiwitrijke producten, zoals dat ook met vlees, vis, eieren en tofu het geval is. Eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen voor ons lichaam, zoals voor de spieren, de spijsvertering en het immuunsysteem. Elk van deze voedingsmiddelen bevat ook nog andere belangrijke stoffen zoals calcium (melk en zuivelproducten), ijzer (vlees, eieren) en vitamine B12 (alle dierlijke producten die eiwitten bevatten).

Hier vind je de aanbevelingen voor deze laag van de piramide:

  • Drie porties zuivelproducten per dag.Een portie is: 2 dl melk, 150-200 g yoghurt, cottage cheese, kwark of een ander zuivelproduct, 30 g harde of halfharde kaas, of 60 g zachte kaas.
  • Een extra dagelijkse portie eiwitrijk voedsel: bijvoorbeeld afwisselend rood vlees, gevogelte, vis, eieren, tofu, quorn, seitan, kaas, cottage cheese, 30 g harde of halfharde kaas, 60 g zachte kaas, 150-200 g cottage cheese of kwark, 100-120 g (rauw) rood vlees, gevogelte, vis, tofu, Quorn of seitan of 2-3 eieren.

 

Informatiebron:

Société Suisse de Nutrition SSN www.sge-ssn.ch