Tussen 10 en 12 maanden begint het kind geleidelijk aan te kauwen en stilaan hetzelfde te eten als de andere gezinsleden. Ook voor je kind gelden dan dezelfde aanbevelingen: streven naar gezonde en gevarieerde voeding, zodat er voldoende en de juiste bouwstoffen aanwezig zijn voor de ontwikkeling van alle lichaamsprocessen.

De Zwitserse voedingsschijf geeft de belangrijkste aanbevelingen aan voor een gezond eetpatroon en de nodige lichaamsbeweging voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Dit zijn de zes belangrijkste boodschappen van deze schijf:

 

3_Teller_Kinder.jpeg

Disque-alimentaire ©Société Suisse de Nutrition

L'eau est la boisson idéale. Il est recommandé d'en boire 4 à 5 verres par jour. 

Manger des légumes et des fruits de couleurs variées, car chacun d'eux fournit une palette spécifique de substances précieuses. 

Des repas répartis régulièrement dans la journée favorisent la performance et la concentration.

Varier les aliments et les modes de préparation contribue à un bon apport de nutriments.

Prendre le temps de savourer et manger ensemble aussi souvent que possible rend les repas encore meilleurs.

L'activité physique est importante pour le développement physique et a une influence sur le bien-être psychique et social. Les enfants ont pour cela besoin d'assez de temps et d'espace dans leur quotidien et leurs loisirs. 

  • Une petite portion de friandises est naturellement autorisée. Aucun aliment n'est fondamentalement "sain" ou "malsain", tout est question de quantité et de fréquence. 

Geef het goede voorbeeld

Ouders en verzorgers zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor een gezonde opvoeding van hun kind. Zij geven het goede voorbeeld zodat de kinderen begrijpen wat van hen verwacht wordt. Alleen aandacht schenken aan wat we eten is niet genoeg. Hoe we eten is net zo belangrijk. Een ontspannen sfeer aan tafel bevordert de sociale relaties en het eetgenot. Gemoedsrust, humor en geduld zijn de sleutels tot een goede sfeer aan tafel. Kritiek en druk verminderen de eetlust.

Nodig je kinderen uit om dingen te proeven; zo leer je wat je kinderen lusten. Wees avontuurlijk in de keuken, dan prikkel je de nieuwsgierigheid van je kinderen en zullen ze nieuwe smaken en texturen ontwikkelen. Vertrouw op het verzadigheidsgevoel van het kind om de hoeveelheden te bepalen. De omvang van porties kunnen variëren van dag tot dag. Om dipjes te voorkomen en genoeg energie op te bouwen bij intense lichamelijk activiteit, is een gezond tussendoortje rond tien en vier uur aan te raden.

4_Kind_Kinder.jpeg

Aanvullende informatie:

Kinderen en Zwitserse kaas

Kinderen zouden drie porties melk/zuivelproducten per dag moeten nuttigen. Portie omvang:

Kinderen van 1 tot en met 6 jaar:
1 dl melk of 100 g yoghurt, cottage cheese, kwark of een ander zuivelproduct met zachte zuivel; 15 g halfharde of harde kaas, of 30 g zachte kaas.

Kinderen van 7 tot en met 12 jaar:
2 dl melk of 150-200 g yoghurt, kwark of een ander zuivelproduct; 30 g halfharde of harde kaas, of 60 g zachte kaas.

Een extra portie eiwitrijk voedingsmiddel kan toegevoegd worden. Denk daarbij naast kaas aan rood vlees, gevogelte, vis, eieren, tofu, Quorn en seitan. Ook hier is afwisseling van eiwitbronnen belangrijk.