Ben je zwanger? Gefeliciteerd!

Het welzijn van je kind wordt beïnvloed door de leefomstandigheden van de moeder. Je kunt niet langer alles eten en drinken wat je wenst. Veel vrouwen stellen zich tijdens hun zwangerschap vragen over hun eetgewoonten. Zo nodig passen ze die aan. Geldt dat ook voor jou? Goede voeding en een evenwichtig eetpatroon zijn noodzakelijk voor een goede zwangerschap en bieden de meeste kans dat je een gezond kindje op de wereld brengt en dat het ook gezond blijft.

Eten voor twee?

Er is een gezegde dat je tijdens de zwangerschap niet twee keer zo veel moet eten, maar twee keer beter. Gedurende die tijd of tijdens het geven van borstvoeding heeft je lichaam meer vitaminen en mineralen nodig. Aan deze behoeften kun je deels voldoen door de aanbevelingen van de Zwitserse voedingsdriehoek te volgen en zoveel mogelijk afwisseling in je voeding te brengen. Ieder levensmiddel biedt verschillende belangrijke voedingsstoffen, maar desondanks is een evenwichtig eetpatroon niet altijd voldoende om aan de verhoogde behoefte aan specifieke vitaminen en mineralen te voldoen. Heb je een kinderwens, dan kun je niet vroeg genoeg beginnen foliumzuur en vitamine D in te nemen. Vraag ook je arts of voedingsdeskundige of je ijzersupplementen, Omega 3-vetzuren of vitamine B12 aan je voeding zou moeten toevoegen.

Zijn de energiebehoeften toegenomen?

Tijdens de zwangerschap moet het lichaam van de toekomstige moeder zeer intens werk verrichten. Maar desondanks is er aan het begin van de zwangerschap nauwelijks behoefte aan meer energie. Pas vanaf de vierde maand (2de trimester) neemt de behoefte aan energie toe. Zo is bijvoorbeeld een snee volkorenbrood met wat kaas of een handje noten genoeg om de nodige 250 extra calorieën te dekken. Vanaf de zevende maand heeft het lichaam zo’n 500 extra calorieën per dag nodig. Die kun je bijvoorbeeld halen uit muesli, fruit, noten of melk.

Het is niet nodig om vooraf bepaalde voeding te vermijden, behalve wanneer een allergie of intolerantie wordt vastgesteld. Raadpleeg je gynaecoloog om na te gaan of het nodig is een aantal of een hele groep voedingsmiddelen op te geven. Je voedingsdeskundige kan je advies geven en ervoor zorgen dat je eetpatroon al je behoeften dekt.

Voor vegetariërs

Een vegetarisch eetpatroon is tijdens de zwangerschap en borstvoeding geen bezwaar, maar een veganistisch dieet wordt afgeraden.

Alcohol opgeven

Afgeredanen producten voor zwangere vrouwen:

  • Alcokol
  • Energiedranken of cafeïnehoudende dranken (het drinken van twee kopjes koffie of vier kopjes zwarte of groene thee is geen bezwaar).
  • Rauwe melk, zachte kazen en halfharde kazen, gemaakt van koemelk, schapen- en geitenmelk. Harde kazen en mozzarella mogen wel gegeten worden.
  • Rauwe of dierlijke producten die kort of half doorbakken zijn (bijvoorbeeld carpaccio, tartaar, steak, salami, rauwe ham, sushi, gerookte vis, gerechten met rauwe eieren zoals tiramisu).
  • Lever tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.
  • Wild.

 

Voor we dit onderwerp afsluiten nog een adviesje: het is makkelijker een evenwichtig dagelijks voedingspatroon in stand te houden wanneer je partner meedoet. Niet alleen komt het jullie gezondheid ten goede, maar het geeft ook het goede voorbeeld aan je kind.

Zwangerschap en Zwitserse kaas

De hierna volgende producten die je gedurende je zwangerschap niet kan nuttigen:

  • Rauwe melk en rauwe zuivelproducten (met uitzondering van harde en extra harde kazen), zachte en halfharde kazen gemaakt van gepasteuriseerde melk, feta en blauwe kaas.
  • Daarentegen mag je Mozzarella, harde kazen, (niet-rauwe) melk, yoghurt en kwark wel eten. Deze dekken je behoefte aan calcium.
  • Rauwe, kort of half doorbakken dierlijke producten zoals carpaccio, steaks bleu of medium, rauwe ham, salami, paté, rillettes, enz., rauwe vis en rauwe zeevruchten (sushi), gerookte vis (zoals zalm en forel), bereidingen die rauwe eieren bevatten (bijv. tiramisu)

Kazen met betrekking tot dit onderwerp

Informatiebron:

Société Suisse de Nutrition SSN  www.sge-ssn.ch