Fondue met Cornet Smoked als pairing

0.0 Sterren / 0 Stemmen
10 min.
Kooktijd 5 min.
Bake time 5 min.

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de fondue

  • 2dl basisjus
  • 200g Le Gruyére AOP d’Alpage
  • 200g Le Gruyére AOP Classic

Pour de basisjus

  • 4 zeer fijn gesneden sjalotten / 4 zeer fijn gesneden champignons
  • 2dl zeer droge vermouth
  • 1dl amontillado sherry
  • 6dl gevogeltebouillon
  • enkele takjes tijm en jeverbes zacht geroosterd op de BBQ

Voor de fonduehapjes

  • 500g frietaardappel
  • 50g kruidenmengeling
  • 200g jonge spinazie
  • 1 spitskool
  • 10 grote opvulchampignons
  • Vis en schaaldieren:
  • 250g zeetongfilet
  • 250g kabeljauwfilet
  • 1st kreeft
  • 300g koningskrabvlees - allen kort voorgestoomd/gegaard
  • vlees:
  • 300g kippendijenvlees
  • 300g kalfsspiering( in blokjes kort aangebakken)
  • groenten:
  • 1 in roosjes verdeelde voorgegaarde broccoli
  • 2 jonge prei voorgegaard
  • 8 mini courgette voorgegaard

Dips/toppings

  • Zuurdesembrood in kleine dobbelsteentjes gesneden
  • Mierikswortel om te raspen
  • Gepofte granen en zaden
  • Kruidenmengeling: bieslook, dragon, mini tuinkers, peterselie grof geplukt
  • Gefruite champignons / uitjes/ mengeling van pastinaak
  • Mengeling van sjalot / kappers/ augurken: allen fijn gesneden

Voorbereiding

Pour de basisjus

  1. Stoof de sjalotten en de champignons aan met de tijm en de jeneverbes.
  2. Blus met de sherry en vermouth.
  3. Laat volledig inkoken en voeg er de gevogeltebouillon aan toe.
  4. Laat terug inkoken tot een derde en zeef.

Voor de fonduehapjes

  1. Snij de aardappelen in lange zeer dunne linten, blancheer kort in water, verfris, dep droog en beleg met de mengeling van jonge spinazie en verse kruiden.
  2. Rol hierin de vis of kip of groenten strak in op. Prik vast met een satéstokje.
  3. De spitskool rauw uit elkaar halen, kort blancheren en goed verfrissen.
  4. Dep droog en rol wat vlakker zodat de nerven breken, snij bij op gewenste maat voor de vulling.
  5. Beleg met dunne plakjes rauwe champignon (met de mandoline gesneden).
  6. Rol hierin schaaldieren/kalfsvlees/groenten strak in op. Prik vast met een satéstokje.
  7. Dip nadien in de fondue en werk meteen af naar eigen smaak met de dips en toppings.
Bon
Appétit