Kroketten met Le Gruyère AOP

0.0 Sterren / 0 Stemmen

Ingrediënten

Voor ongeveer 20 kroketten

Voor de kroketten
  • 600 g volle melk
  • 100 g boter
  • 160 g bloem
  • 600 g Le Gruyère AOP
  • 2 eidooiers
  • 40 g volle room (40% vet)
  • 1 snufje versgeraspte nootmuskaat
  • 16 g gelatineblaadjes (gehydrateerd en uitgeknepen)
  • Witte peper
  • Zout
Voor de paneerlaag
  • 100 g bloem
  • 2 eieren
  • 30 g melk
  • 250–300 g fijn paneermeel en panko, gemengd

Voorbereiding

Voor de kroketten
  1. Verwarm de melk tot net onder het kookpunt. Smelt de boter apart, voeg de bloem toe en laat twee minuten garen tot je een roux krijgt. Giet de hete melk er beetje bij beetje bij terwijl je klopt, en laat enkele minuten zachtjes koken tot het mengsel dik wordt. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Voeg Le Gruyère AOP in drie keer toe en roer tot alles gesmolten is. Voeg vervolgens de eidooiers, nootmuskaat, witte peper en eventueel wat zout toe.
  2. Verdeel het mengsel in een schaal tot een dikte van 2 cm en dek af met folie. Laat het 15 à 20 minuten afkoelen in de koelkast. Zet het daarna 6 uur (of een hele nacht) in de diepvries om op te stijven.
  3. Vorm vervolgens porties van ongeveer 60 gram. Paneer ze: eerst door de bloem, daarna door het eimengsel (ei met melk) en tot slot door het paneermeel. Laat 20 minuten rusten in de koelkast.
  4. Frituur ten slotte de kroketten in olie op 170°C gedurende 3 à 4 minuten.
Bon
Appétit

Kaas in dit recept