Raclette kaassoorten

In de meeste regio’s van Zwitserland wordt raclette met een tafelgrill en pannetjes geserveerd. Vroeger werd een half kaaswiel voor het houtvuur geplaatst en op het bord geschraapt. De Valaisanen hebben deze traditie behouden en heden wordt de Raclette du Valais AOP nog steeds op deze manier geserveerd, en dan met name in de zomer.

Er bestaan veel raclettekazen: rauwmelkse kazen of kazen met gepasteuriseerde melk, mild of aromatisch, puur, lichtgerookt, met knoflook, paprika, peper, piri piri... Wil je iets origineler? Ga dan voor een kaas met geiten-, schapen- of buffelmelk.

Beitragsbild.jpeg

Raclette du Valais AOP

Deze traditionele, halfharde kaas, die zijn oorsprong in de Valais vindt, wordt vandaag nog steeds gemaakt volgens een eeuwenoud recept. Raclette du Valais AOP is een natuurlijk product gemaakt van rauwe melk uit de regio. Sinds 2007 wordt de kaas bekroond met de oorsprongsbenaming Appellation d'Origine Protégée AOP, die de kaas onderscheidt als een typisch en traditioneel lokaal product. Deze raclettekaas uit de Valais wordt gekenmerkt door zijn melkachtig en licht pittig aroma met de plantaardige en fruitige tonen van de rijke Alpenflora. Bij het proeven kunnen experts zonder aarzeling zeggen of het wiel afkomstig is uit de vallei van Tourtemagne, uit Val de Bagnes of uit Conches.

Beitragsbild.jpeg

Raclette Suisse®

Het merk Raclette Suisse® is de verzamelnaam van raclettekazen uit verschillende kantons die met gepasteuriseerde of rauwe melk worden gemaakt. Het productiegebied, Freiburg, Bern of Centraal-Zwitserland, ligt over de boog van de de Alpen verspreid. De aromatische kruiden die groeien in de weilanden van de noordelijke Alpen leveren een kaas met een halfharde zuivel, gewaardeerd om zijn milde smaak en ronde noten. Het merk Raclette Suisse® staat garant voor de Zwitserse herkomst van de kaas en een onberispelijke kwaliteit.

Raclettekaas: voor ieder wat wils

Raclette voor een houtvuur

In de Valais is deze manier van racletten de meest traditionele gebleven: tijdens feestjes of in sommige restaurants wordt een halfwiel op een plank in de buurt van het vuur geplaatst en wordt de gesmolten kaas met een mes direct op het bord geschraapt. Hierdoor ontwikkelt de kaas zijn typisch rook- en grillaroma. Deze traditionele techniek is een ervaring op zich: het heeft iets fascinerends en samen rond het vuur wachten op de volgende portie creëert een sfeer van verbondenheid.

Raclette_1.jpeg

Raclettetoestel voor een halfwiel

Thuis is het minder gemakkelijk raclette te bereiden voor een houtvuur... Elektrische raclettetoestellen werden ontworpen voor halve wielen, met een of meer steunen voor de kaas. Het oppervlak wordt bovenin geplaatst onder de warmtebron. De gesmolten kaas wordt in het bord geschraapt. Dit vereist enige ervaring. Over het algemeen is het de gastheer/gastvrouw die de “schraper” is.

1283626729.gif

Raclette-tafelgrill met individuele pannetjes

De raclette-tafelgrill wordt het meest gebruikt. Een plakje kaas wordt in pannetjes gelegd en gesmolten onder de grill. Met een houten spatel wordt de kaas in het bord geschraapt. Er bestaan nu zelfs elektrische toestellen waarmee je met twaalven kan racletten. Kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk is het meest geschikt voor de pannetjes. Gebruik je een rauwmelkse kaas, zorg er dan voor dat deze niet te lang of op een te hoge temperatuur opwarmt.

Raclette_3.jpeg

Een beetje geschiedenis…

De eerste tekst die de raclette in de Valais vermeldt, dateert van 1574. 12e-eeuwse geschriften, die in de kloosters in de kantons Obwalden en Nidwalden bewaard worden, maken vermelding van ‘Bratchäs’, geroosterde kaas, een voorloper van raclette. Raclette werd gesmolten voor een open vuur en afgeschraapt op een bord. Deze bereiding bleef lange tijd de lievelingsmaaltijd van de boeren. Pas in de 20e eeuw verspreidde dit heerlijke gerecht zich naar de valleien, waar het al snel een van de meest populaire Zwitserse gerechten werd – en dat nog altijd is!

dat zou je ook kunnen interesseren...