Hamrolletjes van witlof met Emmentaler AOP Classic

0.0 Sterren / 0 Stemmen
50 min.
Cook/bake time 50 min.

Ingrediënten

4 personen

  • 4 grote of 8 kleine witlofstronken, basis gesneden en kegel verwijderd
  • 1 el boter
  • 4 plakjes ontvette ham (snijd de plakjes in tweeën als je kleine witlofstronken gebruikt)

Bechamel met Emmentaler AOP Classic

  • 6 el boter
  • 6 el bloem of maïszetmeel
  • 3 dl melk
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 75 g Emmentaler AOP Classic, geraspt
  • 1 el boter + een paar klontjes boter
  • 100 g Emmentaler AOP Classic, geraspt
  • zout, peper

Voorbereiding

  1. Stoom het witlof 15 tot 20 minuten. Laat uitlekken. Zet apart.

Bechamel met Emmentaler AOP Classic

  1. Smelt de boter in een koekenpan. Voeg de bloem toe onder voortdurend roeren totdat het mengsel schuimig wordt. Laat gedurende 2 minuten garen. Giet er tijdens het mengen langzaam de melk bij. Laat 5 minuten garen totdat er een gladde saus ontstaat die dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken. Voeg de nootmuskaat en de kaas toe. Blijf verder roeren tot de kaas gesmolten is. Breng verder op smaak met zout en peper. Zet apart.
  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Beboter een gratinschaal. Wikkel de basis van elk witlofstronkje met ham. Giet een laag bechamel over de bodem van de schaal. Leg de witlofstronkjes naast elkaar. Giet er de rest van de bechamel over. Bestrooi met geraspte kaas en een paar klontjes boter. Gratineer 15 tot 20 minuten in de oven.
Bon
Appétit

Kaas in dit recept